זוגות חד-מיניים (להט"ב)

בעשורים האחרונים, חלו תמורות מהותיות במעמדה של הקהילה הלהטבי”ת, אשר זכתה להכרה חוקית ומשפטית כידועים בציבור, הזכאים לקבל זכויות והטבות שונות בדומה לאילו שמקבלים זוגות נשואים.

בשורה של פסקי דין שעסקו בזוגות חד-מיניים, בתי המשפט הכירו בזכותם להכרה כזוגות נשואים.

בישראל, הדין החל על ענייני המעמד האישי, לרבות נישואין וגירושין, הינו הדין הדתי יהודי, מוסלמי, נוצרי או דרוזי, ומשמעות הדבר היא שבישראל כיום קשה ועדיין לא מקובל להינשא או להתגרש בהליך אזרחי, ומכאן שאוכלוסיות גדולות בישראל מנועות מלהינשא בישראל, ביניהן – זוגות מעורבים, חסרי דת מוכרת, פסולי חיתון ובעניינינו, בני זוג מאותו המין.

השינוי והטבת מעמדם של זוגות חד-מיניים במטרה לקבל הכרה לזכויותיהם, הושג בזכות מאבקים משפטיים וציבוריים שהתנהלו בישראל בעשורים האחרונים.

פסק הדין התקדימי להכרה בזכויות של זוגות חד-מיניים התקבל בזכות מאבקו של יונתן דנילוביץ’, ופתח את השער להכרה המשפטית בזוגיות חד מינית, כאשר בג”צ פסק כי דנילוביץ’, אשר עבד כדייל בחברת התעופה אל-על, זכאי לקבל את הטבת כרטיסי הטיסה עבור בן זוגו, כפי שהטבה זו מוענקת לכל עובד עבור בן או בת זוגו הנשואים לו (בג”צ 721/94 אל-על נתיבי אויר לישראל בע”מ נ’ יונתן דנילוביץ).

מקרה נוסף בו הוכרו זכויותיהם של בני זוג חד-מיניים, הינו כאשר משרד הביטחון הכיר בבן זוגו של איש קבע שהלך לעולמו כאלמן צה”ל, בתום מאבק משפטי ודיונים בוועדות שהוקמו במשרד הביטחון (בג”צ 5398/96 שטיינר נ` שר הבטחון).

מאבקם של הזוגות החד מיניים הוביל להכרה בזכויות ירושה, שארים והטבות מס, כך בעניין פטור מתשלום מס שבח, לאחר שאחד מבני הזוג העביר מחצית מהבעלות על דירתו לבן זוגו ללא תמורה ונדרש לשלם על כך מס שבח. בני הזוג עתרו לבג”צ והעתירה נמחקה, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה דאז, הנחה את הפרקליטות להסכים להכיר בבני זוג מאותו המין, לצורך מיסוי מקרקעין של בני זוג המתגוררים באותה הדירה ( ע”א 5178/03, שטיינר נגד מס שבח מקרקעין).

מאבק נוסף של זוגות חד-מיניים אשר הניב תוצאות והוביל להענקת זכויות, הינו מאבק משפטי שהתנהל בעניין קבלת צו ירושה לאחד מבני הזוג עם מותו של אחד מהם. במסגרת ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי והתקבל בדעת רוב, נקבע כי “אין לראות בהוראות סעיף 55 משום הסדר שלילי, הבא לשלול את המעמד של ידועים בציבור משתי נשים או משני גברים החיים יחד”. כאשר לצד הכרה מבורכת זו בזכויותיהם של זוגות חד-מיניים, קבעו שופטי הרוב כי “הכרה בזכות הירושה של בני זוג בני אותו מין אינה משנה את דיני המשפחה בישראל ואינה יוצרת סטטוס חדש. היא צעד מתבקש מהמצב המשפטי הנוכחי” (ע”א 3245/03 (נצרת) ע.מ. נגד האפוטרופוס הכללי).

תחום נוסף בו הוכרו זכויותיהם של זוגות חד-מיניים לקבלת הטבות לבני זוג הוא מתן קצבת שארים לאלמן/אלמנה (ב”ל 3536/04 גיורא רז נגד המוסד לביטוח לאומי); קרן פנסיה ( עב’ (חיפה) 1758/06, אורית מויאל-לפלר נ’ מבטחים מוסד לביטוח סוציאלי של העובדים); הסכם ממון (תמ”ש (ת”א-יפו) 6960/03 ק. צ. נ’ מדינת ישראל – היועץ המשפטי לממשלה).

לצד כל אלה, מאבקים ציבוריים ו/או משפטיים שהובילו להכרה בזכויותיהם של זוגות חד-מיניים בתחומים שונים, בהתאמה לזכויותיהם וקבלת הטבות שונות המוענקות לזוגות נשואים, ישנו מאבק נוסף, מאבק להכרה במסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה התשנ”א-1991.

הדרך היחידה למיסוד זוגיות בישראל של בני זוג חד-מיניים הינה בדרך של ידועים בציבור, וזאת בשתי דרכים: 

1. לעמוד בתנאים הנדרשים מבני זוג הטרוסקסואלים כדי להיות מוכרים כידועים בציבור. 

2. לערוך הסכם חיים משותפים ולאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה.

זוגות חד-מיניים אשר רוצים להינשא, נאלצים לערוך את נישואיהם באחת מהמדינות המאפשרות נישואין אזרחיים בין בני זוג חד-מיניים, ולאחר עריכת הנישואין, הם זכאים להירשם ברשות האוכלוסין וההגירה כזוג נשוי. רישום בני הזוג כנשואים ברשות האוכלוסין וההגירה, מאפשר להם להנות מכל הזכויות המוענקות לכל זוג נשוי אחר.

זוגות חד-מיניים אשר בכוונתם להביא ילד לעולם (באמצעות פרטנר מג’נדר אחר למשל), ייטיבו לעשות אם יערכו הסכם הורות ויביאו אותו לאישור בית המשפט לענייני משפחה.

זוגות חד מיניים אשר מעוניינים להתגרש, נדרשים לעשות כן רק בבית המשפט לענייני משפחה, גירושין פורמליים שכאלה חשובים למעשה, רק עבור אותן זכויות שעומדות להם כזוג נשוי כתוצאה מרישומם ברשות האוכלוסין וההגירה. עתה הם יירשמו כגרושים, מה שיאפשר לכל אחד מהם להירשם מחדש כנשוי, ככל שיינשא שוב.

משרדנו בעל ניסיון רב בייצוג זוגות חד מיניים, בהתנהלות מול רשויות המדינה השונות, עריכת הסכמים לחיים משותפים, הסכמי ממון, צווי הורות, ניהול הליכים משפטיים בעניינים השונים הייחודיים לקהילת הלהט”ב, לרבות הליכי התרת נישואין/גירושין.

אנו מעניקות שירות מקצועי בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה בהתאם לרצון הלקוח, תוך מתן יחס, ליווי אישי וזמינות מירבית. אנו מאמינות כי כל לקוח הוא עולם ומלואו, ומשרדנו מתכנן בקפידה ומראש את האסטרטגיה המשפטית שנכון לנקוט תוך ניהול התיק בחוכמה ובמקצועיות, ובהתאם לדין הנוהג.

בטרם תקבלו כל החלטה מומלץ להיוועץ בעורך-דין מומחה בתחום דיני המשפחה.

 לתיאום פגישת ייעוץ, הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.

יש לכם שאלות? רוצים להתייעץ איתנו?

השאירו פרטים ונחזור איכם בהקדם

דילוג לתוכן